Höstens hetaste trädgårdstips mitt i kylan
Höstgödsla dina existerande växter, plantera nya inför våren och omfamna allt som din trädgård fortfarande har att erbjuda.

Nu har vi stigit in i oktober, vilket betyder att hösten är här i sin fulla glans. Löven skiftar i gult, rött, grönt och brunt, och temperaturen fluktuerar lika tvärt som vinden blåser. Det är också dags att ta tag i din trädgård inför den annalkande vintern. Snart sjunker graderna till under minusstrecket och vips så har den första frosten ramat in dina växter i ett skimrande, vitt glitter – och då vill du vara förberedd.
Det går fortfarande att njuta av flera sorters växter, trots årstiden. I rönnbärsträden dinglar det fortfarande rödorangea bär. I skogen, intill berg eller kanske rent av i trädgården, växer sig ljungen stor och stark, och fångar likt alla andra år ögat med sin ljuvlighet. Kanske blommar dina sensommarblommor rent av fortfarande?
Det här kan du göra för att förbereda din trädgård inför vinterns hårda väder:
Höstgödsla: Gödsla både gamla och nysatta växter för att ge dem en hjälpande hand inför nästa säsong. Se till så att gödseln innehåller kalium, då det sänker cellvätskans fryspunkt och gör det lättare för rötterna att ta upp vatten. Även fosfor kan vara bra att använda då det hjälper till att bilda blomanlag följande år och minskar risken för bristsjukdomar. Tänk alltid på att använda miljömärkt gödsel för både din trädgård och jordens bästa.
Beskär buskar och träd: Det är viktigt att läsa på om hur du ska beskära en specifik buske eller ett träd då många ska beskäras olika mycket och på olika sätt. Vissa buskar ska till exempel inte beskäras alls utan det ska bara gallras eller klippas bort gamla skott.
Använd höstlöven: Genom att gräva ned de fallna löven förbättrar du jorden. De förmultnande färgglada bladen agerar som naturlig gödsel. Du kan även passa på och lägga lite löv kring de växter som har lite känsligare rötter för att hjälpa dem att isolera sig mot kylan.
Att odla och sätta nya växter på hösten

Allting går inte att sätta på hösten, men många växter fröjdas precis lika bra på den sena årstiden som den tidiga. Jorden är till exempel naturligt fuktig vilket minskar risken för torka och den långa väntetiden ger växterna tid att etablera sig och göra sig hemmastadda. Även om det ovan jord vissnar så jobbar fortfarande rötterna på högvarv ett tag till, och de är också de första som vaknar på våren. Det betyder att de höstplanterade växterna börjar växa så fort det är möjligt när det varmare vädret kommer in över landet.
Lökar är enkla att plantera på hösten och roliga att följa på våren. Snödroppar är något av de tidigaste vårtecknen i Sverige och genom att odla dem själv på hösten kommer du med säkerhet att se dem så fort de är redo att lämna sitt varma gömställe. Krokus och påskliljor är också tidiga och genom att plantera lökar för olika ”vårsäsonger” kommer din rabatt att nästintill alltid vara full av vårblommor.
Tänk på att plantera växter som är åtminstone lite härdade på hösten. Känsliga blommor och buskar kan annars ducka under för det kalla vädret innan de hunnit sätta sig ordentligt i jorden.
Höstgott med naturliga läckerheter

Glöm inte bort att även på hösten bjuder naturen på riktiga godsaker. Sommarens söta blåbär är sedan länge övermogna och vissna, men både björnbär och äpplen kan vara så pass sena att de fortfarande går att hitta. Även en anings övermogna äpplen kan vara goda i, till exempel, äpplemos och björnbär är fantastiska i saft. Lingon kan också dröja sig kvar i oktober och finns det något som skriker svensk natur mer än lingonsylt?
Det som hösten är känt för är dock det gula, bruna och röda guldet i skogen. Ge dig ut bland mossa, löv och kvistar och leta efter svamp. Olika kantarellsorter, Karl Johan-svamp, och champinjoner – möjligheterna är oändliga och svampsorterna likaså. Ta med dig en bok eller ta fram en nyttig app i telefonen för att försäkra dig om att du vet vad du har hittat, ta alltid det säkra före det osäkra när det gäller svampar, och vispa sedan ihop roliga och läckra recept.
Just gul kantarell rekommenderas inte att torka, då den lätt blir besk, men många andra svampsorter är både goda och lätta att torka. Det bästa av allt är att torkad svamp håller i flera år så du kan definitivt använda det i soppor och grytor hela långa vintern för att hålla bilden av en mysig höstskog färskt i minnet.
Vill du ha mer information om att plantera specifika växter och i vilken del av Sverige som det lämpar sig bäst att plantera dem på kan du ta en titt på Höstplantering – bästa tipsen! av Redaktionen på Allt om trädgård (http://www.alltomtradgard.se/hostplantering-basta-tipsen/). Där kan du också hitta artikeln 8 fyndtips för höstväxter! av Karina Brozinic (http://www.alltomtradgard.se/8-fyndtips-for-hostvaxter/) för råd om eventuell höstshopping.
Evelina Johannesson